2011. április 5., kedd

Paradicsomos padlizsán


Hétvégén elmaradt a vándorszombat, mert Kolumbiába mentünk... legalábbis két óra erejéig.

Fernandónál családi hétvége volt, nála jött össze a nővére és a húga a férjükkel és a gyerekeikkel. Az ötven négyzetméteres lakásban és az erkélyen úgy huszonöten nyüzsögtünk. Közben persze kolumbiai zene szólt, és tömtük magunkat empanadassal. A kolumbiai változat tésztája kukoricadarából készül, vagyis hússal töltött és olajban kisütött puliszka-félholdakat ettünk - isteniek voltak.


sütés előtt...


...és készen, csípős aji-szósszal




Amikor a lakás kiürült, lehetett Fernandóval virágot locsolni...


...takarót festeni az IKEA-s malacperselynek (ha valaki tud eladó ilyen perselyről, legyen kedves és szóljon)...


desszertnek pedig Fabio szicíliai cannolit gyártott (a tésztaburkot készen vettük).



Vacsorára szívesen eszünk valami zöldségételt. Nem feltétlenül könnyűt, nálunk ez nem igazán szempont. Kedvenceink közé tartozik a sült articsókával vegyített sült krumpli...


...és a paradicsomos padlizsán. Ez utóbbinak sok változata ismeretes, Szicíliában is nagyon elterjedt, bár én a Váncsánál megismert török változatot szoktam készíteni (már ami a paradicsomszószt illeti), mert ezt nem kell sütőbe rakni.

A padlizsánt hosszában közepesen vastag szeletekre vágjuk és némi olajon megsütjük mindkét oldalukat. Rétegesen egymásra rakjuk a szeleteket egy tálban.




Közben lehéjazott, felkockázott paradicsomot összefőzünk apróra vágott fokhagymával, sóval, kiskanálnyi cukorral, olívaolajjal és citromlével, kis őrölt borssal, majd a főzés végén apróra vágott petrezselymet adunk hozzá. Ezzel a szósszal öntjük le a padlizsánt, kenyérrel fogyasztjuk.


3 megjegyzés:

  1. Ezt a padlizsánt majdnem a görögök is így készítik, csak még bedobják a sütőbe. ja és egy halom szeletelt hagyma is dukál közé. nyami....:)Az a kukoricadarás táska is nagyon guszta..

    VálaszTörlés
  2. Kérlek, a szicíliai cannoli receptjét is írd le! Rég szeretnék olyat készíteni, de nincs receptem hozzá! Köszi

    VálaszTörlés
  3. Agni, a sziciliai valtozatba is kerul hagyma, meg a tetejere reszelt sajt, es ugy kerul a sutobe. Azt is szeretjuk, csak ebben az alberletben nincs sutonk. Nagyon tetszett a multkori bejegyzesed a gyerekkel nyaralasrol, mindjart megjegyzem ott is.

    Zsuzsa, hamarosan leirom a receptet, koszi az erdeklodest!

    VálaszTörlés