2010. február 21., vasárnap

Kötők, réklik, rokolyák - dédanyám ruhái

Mesélt aztán nagymamám az anyja ruháiról is.

A selyemkendőiről - volt fekete, meg egy lila, fehér csillagmintával, azt már nagymamám hordta el szalagnak. Mesélt a világot körülölelő szoknyáiról, melyekből egy-egy egész ruha telt ki később, hosszú ujjal, körülrakott szoknyarésszel. A parhet alsószoknyájáról, amit nagymamám testvére, Boris varrt; az alját cérnagurigával rajzolta körbe, úgy varrta cakkosra. A csipkés aljú lüszterkötőjéről, meg arról a szoknyáról, aminek az alja más színnel volt szegve, s ettől úgy nézett ki, mintha két szoknya lett volna dédanyámon. A szegélyére meg kefezsinórt varrtak, úgyhogy el nem kopott az soha.

Nincs már meg ezekből semmi, csak a babafőkötő, amit tán dédanyám testvére, Borca néne horgolhatott. Mikor nagymamámék hordták, még szalag volt fűzve a fodrok közé. Nekem is volt a fejemen, a kislányomnak is. Borca nénéről nem is tudnék, ha jó 90 évvel ezelőtt hátra nem hagyja a keze nyomát.


Ajánlom e képeket szeretettel a Horgo-blog tagjainak; őrizzék munkáitokat hálás szívvel a ti dédunokáitok is.









8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a horgot babasapka! Tegnap anyunál én is a nagymamám és a dédmamám kézimunkáit nézegettem. Legközelebb elkérem egy fényképezésre apu keresztelőingecskéjét, az valami csoda...

    VálaszTörlés
  2. Húha, nagyon kíváncsi lettem, alig várom, hogy elkészüljenek a fotók! Remélem, a blogon is helyet kapnak majd!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép! Szeretem a régi horgolásokat. Most tettem fel a blogomra , horgolásaim közül egy párat. Ha érdekel nézz meg!! Én is várom a keresztelő ingecskét!

    VálaszTörlés
  4. Ismerem a blogodat, már rendszeres olvasód vagyok. Nagyon tetszenek a munkáid, legyen az horgolás, kalács vagy kavicsfestés. Örülök, hogy benéztél a blogomra, és várom a további írásaidat-képeidet a sajátodon.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű fejkötő! Örülök, hogy idetaláltam! Figyelni fogom a mindennapjaitokat!

    VálaszTörlés
  6. Én is örülök, hogy idetaláltál, szeretettel köszöntelek itt!

    VálaszTörlés
  7. Valóságos kincs, ha nekem valaki ilyet tudna alkotni babafotóhoz...:)

    VálaszTörlés