2010. február 15., hétfő

Mamuthones

Majdnem szó nélkül hagytam a farsangi időszakot, pedig azt nem szabad. Évek óta tervezem, hogy megnézem a mohácsi busójárást, de valahogy mindig másképp alakul. A mohácsi mellett van egy másik felvonulás, amit nagyon szeretnék egyszer látni, ez pedig a szardíniai Mamoiada-ban zajlik.

Szardínia szigetének közepe táján található Mamoiada, ahol évente néhányszor, például farsang idején is hangulatos látványosság a maszkosok felvonulása. Az itteni az egyik legrégebbi ilyen jellegű ünnep Szardínián. Kétféle alakja van a felvonulásnak: az állatbőrbe öltöztetett, fekete maszkos mamuthones, hátukon több kilónyi kolomppal, és a színes ruhás, fehér maszkos, kecses mozgású issohadores, kezükben kötéllel. A fekete, szőrmés alakok az elűzendő telet jelképezik, a színes ruhás figurák a tavaszt. Ez utóbbiak köteleiket olykor kivetik a nézőkre is, ezzel jó egészséget és a fiatal lányoknak termékenységet kívánnak.

A fenti figurák mellett sok más érdekesség látható a mamoiadai Mediterrán Maszkok Múzeumában - például egy mohácsi maszk is.

itt: bepillantás a felvonulásba

Látogatható a kézművesműhely is, ahol a maszkok készülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése