2010. március 17., szerda

Szent Patrik napja van, Dublinban többnapos fesztivál zárónapja. A csokiboltban ilyenkor szakállas Patrik-figurákat árultunk; ugyanezek decemberben Mikulás néven futottak...

Patrik Walesben született, rabszolgaként került Írországba, majd később már a keresztény hit hirdetőjeként tért oda vissza és lett a sziget védőszentje. Nevéhez sok csoda fűződik. Az egyik legenda szerint ő kergette el a kígyókat Írországból, ezért nem élnek ma ott őshonos kígyók. (A pókokat bezzeg otthagyta, hadd rohamozzák meg a lakásokat téli menedéket keresve; szép kis védőszent az ilyen...)

A mára Írország jelképévé vált háromlevelű lóhere is Szent Patrik nevéhez fűződik, ezen magyarázta el ugyanis a pogány íreknek a Szentháromság eszméjét: hogyan lehet valami három és mégis egy.

A Szent Patrik purgatóriumának nevezett zarándokhelynek magyar vonatkozása is van, amennyiben a középkorban ismertebb látogatói között feljegyezték Krizsafán fia Györgyöt és Tar Lőrincet (előbbi látogatásáról Szunyogh Szabolcs is ír Jeruzsálem lovagjai című könyvében).

3 megjegyzés:

  1. Most találtam rád,nézegetve a számlálómat.:)
    Úgy örülök!!!!!És látom,hogy a listádon vagyok,köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  2. Persze, hogy ott vagy, ott a helyed! Nekem meg a rendszeres olvasóid között! :) Én is nagyon örülök, hogy idetaláltál, ez bearanyozza a napomat! Szeretettel köszöntelek a blogomon!

    VálaszTörlés