2010. március 12., péntek

Tüköry

Kedvenc nemzeti ünnepem közeleg. Azon túl, hogy könnyű lelkesedni egy ilyen tavaszi, fiatalos-lendületes-forradalmi ünnepért, azért is szeretem, mert egyben nagymamám születésnapja március 15. Szerettem azt képzelni, hogy ilyenkor kicsit az ő tiszteletére is öltözik ünneplőbe az ország.

A '48-as szabadságharc alakjai közül egynek a története bizonyos értelemben egy palermói úriember nevével kapcsolódik össze. Gaetano Basile 1937-es születésű újságíró, neves család sarja, felmenői között két építész is volt, akiknek Palermo több emblematikus épületét köszönheti (Keresztapa-rajongók ebből legalább egyet biztosan ismernek: a palermói operaház, a Teatro Massimo épületét, melyben a harmadik részben az operaelőadás folyik, és végül a lépcsőjén lövik le Michael lányát).

Basile mindent tud Szicíliáról és azon belül Palermóról. Könyveiben nagy szeretettel, itt-ott nosztalgiával és jó adag önkritikával ír városáról és annak lakóiról. Őt olvasva az embernek az az érzése, maga Palermo szelleme tárja fel lakóhelyének titkait.

"Palermo é..." című könyvében olvasható a következő írás:

"A Porta Maqueda városkapun kívül, a "Santantonino"- (másoknak Padovai Szent Antal) templom után kezdődik a Corso Tüköry: a palermóiaknak "Corsotúgher".

Az anyakönyvben Tüköry Lajos, olaszosan Luigi magyar hazafi volt, aki 1848-ban az osztrák birodalom ellen harcolt. 1859-ben száműzetésbe vonult Olaszországba, ahol a "Magyar Légió" alakult, mely kész volt a Krímbe vonulni Oroszország ellenében.

Nem lett belőle semmi a villafrancai békekötés miatt. A Krím helyett az "ezrek" között kötött ki, piros ingben és ezredesi rangban."Palermo vagy a pokol!" -kiáltotta Garibaldi Calatafimi után.

Az Admirális-hídnál állomásozó Bourbon csapatok helyzetének ellenőrzésére felderítőként Tüköryt küldték ki 32 emberrel; őket helyi felkelők egy csoportja kísérte (...).

Tüköry figyelmes és tapasztalt katonaember lévén nagy elővigyázattal küldte előre embereit, hármasával-négyesével, a földön kúszva.

Eme kis "hadvezéri" mestermű tönkretételéről a mieink gondoskodtak, akik kis távolságból követték őket. Boldogságukban, hogy elérték céljukat, palermót, a levegőbe lődöztek, ahogy az a falusi ünnepeken volt szokás, örömkiáltások és kölcsönös gratulációk kíséretében. A felriasztott, jól felfegyverzett Bourbon csapatok reakciója nem váratott magára: az Admirális-hídnál az ellenállás mindent elsöprő volt.

Cesare Abba így ír: "(...)a hídnál szörnyű tűzbe kerültünk, mely egy falról záporzott ránk, aminek tetején a füstben gyalogságiak hosszú sorának egyenruháján fehérlett a keresztbe vetett bőrszíj."

Az összeütközésben egyik lábán megsebesült a szegény magyar ezredes. 1860. június 10-ei dátummal jegyezte fel a már idézett Cesare Abba: "Tüköry meghalt... levágták a lábát, amit az Admirális-hídnál tört el a golyó; azt mondták, viszontlátjuk még lóháton csapatunk élén, de az üszök megölte."

Csupán 32 éves volt.A sebesült Tüköryt egy patríciusházba vitték, hogy sebét ellássák.

Nem léteztek még antibiotikumok, így az üszkösödés az adott körülmények között lényegében elkerülhetetlen volt. Pár lépésnyire a Via Maquedától hunyt el, a Via del Bosco 49- szám alatt.

(...)

Az épület mai állapota siralmas.

Azért csak menjetek el, mondjuk egy vasárnap délelőtt.

A falon a kapu mellett márványtábla emlékezik meg a fiatal "kedves hősről", aki egy meleg júniusi napon Palermóba jött meghalni."

(A képek a Corso Calatafimi-n található Tüköry laktanya falán lévő emléktábláról készültek. Tüköryről a Wikipédia is ír, ahogyan a másik magyar szabadságharcosról, Türr Istvánról is, a Korinthoszi-csatorna egyik építőjéről; róla szintén van elnevezve egy utca Palermóban; igaz, aprócska - talán mert ő jóval hosszabb élete végén mégiscsak itthon halhatott meg.)

4 megjegyzés:

 1. Ciao Videkek, devo trovare un traduttore per il tuo blog perchè le immagini che vedo mi ispirano motlissimo. Sto organizzando per la pasqua un pranzo multietnico e pensavo di fare una serie di post legati alle tradizioni pasquali nel mondo. So che in ungheria si usa molto dipingere le uova, ho visto dei veri e propri capolavori ma se conosci qualche tradizione o usanza speciale, o anche solo una ricetta che viene cucinata in questo periodo mi piacerebbe farne un post. Poi magari ci sentiamo per mail se ti va.
  un abbraccio e buon inizio settimana.

  VálaszTörlés
 2. Jólesett olvasni ezt a kis magyar adalékot Sziciliából.

  VálaszTörlés
 3. Zsuzsa, nagyon köszönöm! Nekem a múltkor a savómézed tetszett nagyon, csak végül elmaradt a kommentem. Azóta is izgatja a fantáziámat...

  Mammagiramondo, ti mando una e-mail!

  VálaszTörlés
 4. Van kedved játszani? Nézz be a blogomba :)

  VálaszTörlés