2011. május 22., vasárnap

Vándorszombat 5.


Megint rengeteg képre készüljetek...

Míg anya itt volt, elmentünk Parmába. A sonka, a parmezán meg Stendhaltól A pármai kolostor biztosan mindenkinek beugrik, a komolyzene kedvelőinek esetleg a Verdi-fesztivál, Toscanini szülőhelye, Paganini sírhelye. (Ez utóbbi, bár 1840-ben halt meg Nizzában, csak az 1930-asévekben került pármai nyughelyére, addig az egyház nem engedte eltemettetni az ördöggel cimborálása és vallástalan életmódja miatt. Halála után bebalzsamozták és koporsóját például pincékben tárolták.) Amiről sosem hallottam, és ezért hatalmas meglepetésként ért, hogy Parma egyet jelent az ibolyakultusszal is. Ibolyalikőrt, kandírozott ibolyát, ibolyás képeslapokat és hűtőmágneseket, ibolyás szappant láttam sok helyen. Utánaolvasva kiderült, hogy Habsburg Mária-Lujza francia császárné, Napóleon második felesége, Parma hercegnője imádta a pármai ibolyákat, és megbízásából, támogatásával kezdték el a belőlük készülő illatszer előállítását. Amikor 1831-ben el kellett menekülnie a városból, emlékül lepréselt ibolyákat vitt magával. Később visszatérhetett, és szeretett városában is hunyt el. Sírhelye Bécsben van, ahová Parmából minden évben érkezik egy csokor a valahai hercegnő kedvenc ibolyáiból.



ibolyalikőr a Torino cukrászda kirakatában


kis erőgyűjtés a városnézéshez

A lenyűgöző keresztelőkápolna a XII. században épült veronai rózsaszín márványból.
















az egyetlen freskó, ami az eredeti, 1200-as évekbeli színekkel és festéssel maradt fenn


egy eleven kis Jézus rángatja Mária kendőjét (nagyon olasz kép szerintem :)





a keresztelőmedence egyetlen tömb színátmenetes márványból készült

Még egy kis városnézésre jutott idő (bár Parma is sokkal több csodát rejt, nekünk ezúttal ennyi fért bele):



arcok Liberty-stílusban...










6 megjegyzés:

  1. Dejó,hogy most néztem be Parmáról eddig nekem sem az ibolya jutott eszembe ,azt hiszem ideje közelebbi barátságba kerülnöm az ibolya likőrrel is ,,találtál receptet is valamelyik üvegcsén ??

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük, hogy ide is eljuthattunk általad! Nagyon szívesen nézegetem a csodaszép épületeket (meg a csodaszép gyerekes családi fotókat is).Még, még!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű képek!
    Csodás hely!
    Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos helyeken voltatok megint, mennyivel könnyebb dolgom van nekem ülök és úgy nézem a csodálatos templomi belső képeket. Nekem így könnyebb mint nektek ezt mind végigjárni, bár a hangulata biztos mélyebb élményt nyújt számotokra. Várom a következő sorozatot!! Itt anyukád is veletek volt, vagy csak ti hármasban?

    VálaszTörlés
  5. Szia! Nézzél be hozzám meglepetés vár sok szeretettel adom neked!

    VálaszTörlés
  6. Koszonom a kedves szavakat, lanyok, es bocs, hogy csak most valaszolok...
    rozmaring, sajnos nincs receptem, mert a cukraszda epp zarva volt, mikor ott jartunk, igy csak a kirakatot lattam, de remelem, lesz lehetosegem visszaterni Parmaba, es akkor mindenkeppen meg kell kostolnom...
    Medora, koszi szepen;lesznek meg fotok, mert szenvedelyesen igyekszem megorokiteni mindent (csak jo lenne egy profi gep meg par lecke...)
    Thea, koszonet neked, hogy elolvastad... :)
    Eva, orulok, hogy velem utazol. Anya is velunk volt, csak o a tobbi kepre kerult, amiket nem tettem fel. :) Nagyon szepen koszonom a dijat, jol esett, hogy ram gondoltal vele!!!

    VálaszTörlés