2010. május 2., vasárnap

Beltaine

Imbolc ünnepe a fény visszatértéről szól februárban; május elsején, Beltaine-kor az életet, a gyarapodást ünneplik a kelták.

Az ünnep nevének második fele tüzet jelent, míg az első jelentése vagy fénylő, vagy egy valahai napisten nevéből származhat, akit Belenosnak hívtak, és olyasmi szerepe volt, mint a görögöknél, illetve a rómaiaknál Apollónak.

Beltaine előestéjén a druidák és követőik olyan magaslatokon, dombokon gyűltek össze, ahonnan jól látszott a napfelkelte. Azon a helyen nagy tüzet raktak, hogy a Nap erejét a Földre vonzzák, megtisztítsák az egész közösséget és bőség köszöntsön rájuk. A tűzhöz csak szentként tisztelt fát használtak, a hagyomány szerint kilenc ilyen van, de a források eléggé eltérőek a tekintetben, hogy pontosan melyek ezek (pl. fűz, mogyoró, tölgy).

Sok néphagyomány is fűződött ehhez a naphoz, ilyen volt például a harmatban mosdás, a vizek (kutak, folyók) szellemének való áldozás a vízbe dobott virágfüzérekkel, az aznapi első fejésből származó tej földre öntése a tündérek kegyeinek elnyerése végett (a következő fejésnél aztán közvetlenül whiskey-be vagy sherry-be fejték a tejet, saját fogyasztásra persze). A gyerekek mezőszerte sárga virágokat szedtek, amik az életadó napot jelképezték, ezekből koszorúkat fontak az ajtókra, szirmaikkal felszórták a ház padlóját, és a jegyesek is kis virágkoszorúkat ajándékoztak egymásnak. Sokfelé állítottak májusfát is, nem csak az egyes házaknál, de valamely keresztútnál egy élő fát díszítettek fel az egész közösség számára, amit aztán a mulatozás során körbetáncolhattak.



Valamikor én is kaptam májusfát, csodás élmény ez egy serdülő lánynak; tegnap a kicsit bicikliztettük a férjemmel, és a környékbeli májusfákból fotóztunk néhányat. Itt a bizonyíték: a kertek alatt lépked a szerelem...











5 megjegyzés:

  1. Nem tudom,hogy jól értelmezem-e a bejegyzésedet: a fotók itthon,vagy külhonban készültek? Úgy tudtam,hogy a májusfa állítása kizárólag magyar hagyomány. Vagy rosszul tudom?

    VálaszTörlés
  2. Drága Mammka, köszönöm, hogy rávilágítottál, milyen zavarosra is sikerült ez a bejegyzésem. Ugyan egy ír hagyományról írtam, de az utolsó bekezdés nem tartozott hozzá szervesen, ám ezt célszerű lett volna jelölnöm. A májusfás fotók itthon készültek. Az ír hagyományokat Mara Freeman Kindling the Celtic Spirit c. könyvéből vettem, és szerinte az írek is (akárcsak a brit szigeten élők) állítottak májusfát. Szerintem nem tévedsz: a májusfa mint szerelmi ajándék magyar hagyomány, de önmagában máshol is előfordul. Én úgy gondolom, a mi májusfáinkban a romantikus vonás az egyedi, vagyis hogy az udvarláshoz kapcsolódnak, míg máshol "szimplán" a tavaszünnep jelképei, de erről szívesen meghallgatnék egy néprajzost, mert ismereteim nem elég behatóak a témában.

    VálaszTörlés
  3. wow il giveaway è arrivato fino qui!:)che piacere!!
    grazie mille per aver partecipato!
    a presto e buona fortuna

    VálaszTörlés
  4. Szia Laura!

    Most láttam csak, hogy a kedvenceid között szerepelek a meskán. Ti ringrazio e tutto bene a voi!
    Chiara

    VálaszTörlés
  5. Majd megkérdezem a májusfáról a néprajzos kollegámat és beszámolok.

    VálaszTörlés