2011. július 11., hétfő

Jó estét, nyár!



Hétvégén buli volt Fernandónál. Minden évben rendez egy ilyen nyárnyitó bulit, mielőtt szétszéled a csapat nyaralni. (Jövő héten mi is megyünk haza...) Nem tudom, hány embert hívott meg; végül úgy negyvenen lehettünk, ennek felét a rokonai tették ki. Az én feladatom volt a sangría elkészítése. Még sosem csináltam, úgyhogy megkérdeztem kedves barátainkat, mert náluk nagyon finom sangríát ittam. Maria Rita azt írta vissza, gőze nincs, hogy csinálják a sangríát, mert ő mindig becsíp tőle, és semmire nem emlékszik. A férje, Angelo meg azt írta, dobáljak bele olyan gyümölcsöt, amilyet csak akarok. Ezek után muszáj voltam konzultálni a giallozafferano-val is, ami egy jó kis olasz receptes oldal. Ennek alapján készült az öt liter sangría a bulira (némelyik gyümölcs mennyiségén változtattam az eredeti recepthez képest):


Öt üveg vörösbor (fehérből is lehet egyébként), fél kiló barnacukor, fahéjrúd, szegfűszeg, 10 narancs, 6 citrom, 8 barack, 2 alma, fél fürt piros szőlő. Az utóbbi három kockákra illetve félbevágva, míg a narancsok és a citromok egy részét felkarikázva tettem a borba, másik részét pedig belefacsartam (konkrétan 2 citrom és 4 narancs leve került bele). Kapós volt.


Fernando húgai empanadas-t csináltak, erről már írtam egyszer, de most láttam is, hogyan formázzák. Kétmaréknyi puliszkát kilapítanak, ráteszik az előre megfőzött hagymás-húsos-krumplis tölteléket, ráhajtják a puliszkakorong másik felét és kávéscsészével kiszaggatják, majd bő olajban kisütik.









A kicsi kedvence az arepas volt, grillezett puliszkakorong, amihez különféle mártások is voltak, de neki így natúr ízlett a legjobban.



Aztán pedig volt tánc hajnalig (volt, aki a szomszéd háztömbből csatlakozott, miután nem bírta tovább az erkélyéről hallgatni a vérpezsdítő dél-amerikai zenét).



5 megjegyzés:

  1. Jó kis buli volt. Volt hangulat.Érdekes ahogy hallottam hogy keverednek a nyelvek, lehet hogy a te hangod hallani néha? Jó ritmusos a zene az a szőke hölgy jól kitáncolhatt magát?:-)) Jó utazást nektek és jó pihenést!

    VálaszTörlés
  2. Szent irigység van bennem! Tudom, hogy ott sem fenékig tejfel az élet, de az ilyen baráti összejövetelek, a Fernando-k, a közös főzés, a tánc, a sütögetés... annyira hiányzik innen. Legyen szép utatok, gondolom tudod, hogy itthon az egyik hétvégén 13'C van, a másikon pedig 31'C, csak a számjegyek változatlanok :-)

    VálaszTörlés
  3. Jó kis buli volt, nekem meg a nyálam csorgott a fotók nézegetése közben.

    VálaszTörlés
  4. Annyira jó volt olvasni,nézni!!!!Írtó jó,hogy van a világon még ilyen valahol!!!!!
    Az a tésztalapítás se semmi, meg a közös főzés!!!!
    A középkorú hölgy hogy milyen szuper jól táncol,de a partnerei is!!!!!
    Nagy sóhaj!!!! Ránk is ránkférne egy ilyen jó kis buli!
    Zsuzsának igaza van,de nem 31 fok van,hanem tegnap 36, ma 34,holnap megy visszafele....Jöhet veletek az egész gardrob.:)

    VálaszTörlés
  5. Eva, tenyleg fergeteges buli volt, es a nyelvek is keveredtek rendesen (fel Del-Amerikan kivul (Kolumbia, Peru, Argentina, Brazilia) kepviselve volt meg Marokko, Olaszorszag tobb taja es persze Magyarorszag). Igen, az en hangom hallatszik olykor. Nem csak a szoke holgy tancolta ki magat alaposan... :))))

    Zsuzsa, tudom, nekem is borzalmasan tud hianyozni egy ilyen osszejovetel, amikor sokaig nelkuloznom kell. Pesten isteni volt a gorog tanchaz az Almasi teren, ott mindig nepunnepely-hangulat volt...

    Holdgyongy, tenyleg sok finomsag volt, ezt az empanadast en is kifogom probalni, amikor kedvem lesz legkozelebb fel napot pepecselni a dogmelegben...

    Mammka, halistennek sok helyen van meg ilyen, de az biztos, hogy boldog vagyok, amiert jelen lehettem. A tancosokrol csak annyit, hogy amikor eloszor lattuk a marokkoi lany meg en tancolni a kolumbiai haverokat, igencsak kisebbrendusegi erzesunk volt, mert srac letukre ezerszer jobb a csipomozgasuk, mint a mienk... :D
    Holnap indulunk haza! :)

    VálaszTörlés