2010. április 1., csütörtök

Albán húsvét

Egyik legemlékezetesebb húsvétom az volt, amikor férjemmel a szicíliai hagyományok nyomába szegődtünk. Délelőtt Piana degli Albanesi-ben jártunk, a délutánt pedig Prizziben töltöttük.

Piana degli Albanesi (röviden: Piana) az öt szicíliai albán falu egyike. Az ortodox albánok a XV. században menekültek ide muzulmán üldözőik elől. Pianán kívül Mezzojuso, Santa Cristina Gela, Contessa Entellina és Palazzo Adriano lakosai őrzik máig az albán nyelvet, mellette persze az olaszt és a szicíliai dialektust is beszélik, felirataik is kétnyelvűek. Pianában minden évben látványos eleme a húsvétnak a hagyományos viseletben történő felvonulás; a nők gazdagon diszített ruhái igen drágák és gyakran a családon belül öröklődnek.

A viselet mellett Piana még a cannoli nevű ricottás édességről is híres, ami ugyan Szicília-szerte megtalálható és nem albán eredetű, de az itteniek mesterien készítik.















3 megjegyzés:

  1. Csodálatos élmény lehetett,ez a viselet nagyon szép.

    VálaszTörlés
  2. Napsütéses, boldogságos Húsvétot kívánok Nektek!!
    Nagy szeretettel: Ilda

    VálaszTörlés
  3. Nikaa: élőben még sokkal inkább látszik, milyen finom kidolgozásúak a viseletek, sajnos a fotóim nem adják vissza élethűen a látványt. Neked kellene egyszer elmenned oda :)

    Ilda drága, Nektek is békés és örömteli húsvétot kívánok, teljen boldogan az ünnepetek!

    VálaszTörlés